Heb jij wel eens van brandreppen gehoord?

Brandreppen is een leuke manier voor ondernemingen om “gratis” aan productfoto’s te komen. Helemaal gratis is het natuurlijk niet. De onderneming stuurt namelijk gratis producten op naar de brandrepper, die daarvan foto’s maakt die de onderneming weer voor haar social media kanalen mag gebruiken. Voor de brandrepper is dit een leuke kans om gezien te worden en kan hij/zij haar portfolio uitbreiden. Op deze manier kan de brandrepper meerdere opdrachten bij verschillende ondernemingen binnen halen.

Hoe kom je aan brandreppers en brandrep opdrachten?

Als je een kleine onderneming hebt zou je op Facebook in verschillende brandrepgroepen of groepen voor ondernemers een oproepje kunnen plaatsen. Sindskort hebben wij iedere donderdag in de Facebookgroep van Business Moms hier speciaal een topic voor en daar word massaal op gereageerd. Door deze topic heb ik al twee brandrep opdrachten voor mijn jongste dochtertje binnen gehaald en twee voor mijn zoon. Met mijn dochtertje heb ik deze week al haar shoots gedaan, gewoon met een digitaal cameraatje, ik ben namelijk geen professioneel fotografe en heb daar ook het apparatuur niet voor. We vonden het super leuk om te doen en willen dit zeker ook vaker gaan doen!

Waar moeten brandrep foto’s aan voldoen?

De foto’s moeten niet overbelicht of te donker zijn. Een goede belichting is dus heel belangrijk. Met lekker weer kun je dus mooie buitenfoto’s maken. Ga naar het bos, een speeltuin, kinderboerderij of een andere leuke locatie waar je mooie foto’s kunt maken.

Binnenshuis kun je natuurlijk ook mooie foto’s maken. Zorg voor een schoon en opgeruimd achtergrond en ruimte, dat staat natuurlijk wel zo netjes.

Je hoeft echt geen professioneel fotograaf te zijn om mooie foto’s te kunnen maken. Ook heb je hier geen professionele camera voor nodig. Mocht je mettertijd professionele foto’s willen maken dan kan je altijd nog naar een betere camera kijken. Als startende brandrepper kun je gewoon met een digitale, niet al te dure, camera beginnen.

Verder moet het duidelijk zijn om wat voor product het gaat. Als je een sieraad gaat brandreppen, zorg dan ook dat dat het enige sieraad is wat je draagt zodat het meteen duidelijk is dat het om dat specifieke sieraad gaat.

Zorg ervoor dat jijzelf of de brandrepper er ook netjes en verzorgd uitziet. Jij promoot namelijk een product of dienst voor een onderneming en die wilt natuurlijk netjes overkomen en gezien worden. Dat geldt dan natuurlijk ook voor hun brandreppers en hun productfoto’s!

Waarom zou je als ondernemer met brandreppers gaan werken?

Als je een startende ondernemer bent, heb je vaak nog niet het geld om mooie, professionele productfoto’s te laten maken. Dan is een brandrepper een goede en voordelige optie om toch aan leuke productfoto’s te komen.

Ook is het voor de klant leuk om “echte” foto’s te zien waar zij zichzelf of hun kinderen/gezin in kunnen herkennen. Wie vind het nou niet leuk om foto’s te zien van schattige, stoere of ondeugende kinderen? Of een gezinsfoto van bijvoorbeeld een groot, gemixed of traditioneel gezin? Iemand met rood haar en sproetjes, uiterlijke kenmerken die niet veel of juist wel veel voorkomen. Zolang mensen er zichzelf in kunnen herkennen zul je ze altijd blijven boeien!

Zorg er wel voor dat je goede afspraken met de brandrepper maakt en eventueel vastlegt. Zo weten beide partijen wat er verwacht word, waar aan voldaan moet worden en wanneer de foto’s bij de onderneming binnen moeten zijn. Zo kom je beide niet op onaangename verrassingen uit.

Waarom zou je als brandrepper aan de slag gaan?

Altijd al van gedroomd om fotomodel te worden of Social Media Influencer? Dan is brandreppen hier een leuk opstapje voor. Je krijgt dus gratis producten opgestuurd waar jij leuke foto’s van gaat maken. Dit kan kleding zijn, sieraden, make-up, schoenen enzovoorts. Op deze manier kan jij een online portfolio gaan opbouwen, mensen die de onderneming volgen waarvoor jij brandrept zullen jouw foto’s zien en met een beetje geluk zitten daar weer andere, grotere, ondernemingen tussen die jou ook graag als model willen.

Let wel op! Ben je nog minderjarig en wil je graag brandreppen? Dan moeten jouw ouders/verzorgers hier eerst toestemming voor geven!