Wie had er gedacht dat door het Coronavirus de halve wereld plat zou liggen? Hoe ga je hier als kleine ondernemer mee om?
Er komen nog amper bestellingen en opdrachten binnen, evenementen zijn gecanceld en de mensen komen nog amper de deur uit. Wat kun je nu doen om toch mensen te bereiken, dat je gezien word en er toch geld binnen komt want die rekeningen blijven wèl binnen komen en zullen toch betaald moeten worden.

1. Maak filmpjes en ga live op je Social Media accounten
Ga wat vaker live op je Social Media accounten. Zorg dat men ziet wie het gezicht achter het bedrijf is. Mensen vinden dit erg leuk en kunnen zich ook herkennen in jouw verhaal of juist van jou leren. Momenteel ga ik iedere zondagavond om 20.00u live op het Instagramaccount van Business Moms. Tijdens de live, interview ik een moeder uit de Business Moms Facebookgroep. Op die manier trekken zij ook weer kijkers en potentiële klanten. Dit is dus een win-win situatie. Zij maken gratis reclame voor hun onderneming en men ziet 2 onderneemsters tegelijk, live. Sinds ik dit doe zijn de bezoekers op het Instagramaccount van Business Moms verdubbeld en heb ik iedere dag tientallen volgers erbij. Ook degene die geïnterviewd worden hebben tot nu toe meer bezoekers en volgers erbij.

Mocht je het nog te eng vinden om live te gaan, maak dan filmpjes waarin je jezelf en je onderneming voorstelt, laat zien wat je doet of maakt, geef een rondleiding in je werkruimte enzovoorts. Zolang je maar bij je volgers in beeld blijft.

2. Ga leuke samenwerkingen aan
Samen bereik je natuurlijk veel meer dan in je eentje. Organiseer bijvoorbeeld met meerdere ondernemers leuke weggeefacties en deel deze op jullie Social Media accounts, benader een influencer en vraag of hij/zij jouw producten of diensten wilt promoten en daarvoor in ruil krijgt hij/zij gratis een paar van jouw producten of diensten, organiseer online meetings en laat daar een paar ondernemers spreken. Er zijn genoeg opties voor leuke samenwerkingen waardoor alle deelnemers meer gezien gaan worden!

3. Bedenk leuke verkoopacties
Momenteel word er volop online besteld omdat we nog amper naar een stenen winkel gaan. Bedenk leuke acties waarmee je weer meer klanten aantrekt. Bijvoorbeeld: “Vind jouw kindje het ook zo leuk om zelf armbandjes te maken? Met deze DIY setjes voelt ze zich als een echte diva! Bestel 3 DIY armbandsetjes en je krijgt er eentje gratis bij!” Of: “Kan jij nu ook wel even een me-time gebruiken? Even lekker ontspannen tussen alle drukte door? Speciaal voor jou hebben we een leuke actie. Bij bestelling van een bruisbal krijg je een gratis gezichtsmasker erbij want ook mama’s hebben even tijd voor zichzelf nodig.”  Probeer op de situatie in te spelen. Iedereen zit nu thuis met zijn/haar kinderen en dan is het extra leuk om iets te doen waarmee je de kinderen zoet kunt houden of waarmee men even een momentje voor zichzelf kunnen creëren.

4. Ga netwerken
Er zijn op Facebook genoeg groepen speciaal voor ondernemers, waaronder natuurlijk de Business Moms Facebookgroep. Iedere ondernemer zit momenteel in hetzelfde schuitje. Ga netwerken, leer elkaar kennen, wissel tips en advies uit. “Hoe doe jij dat nu tijdens het Coronavirus?” “Waar loop jij momenteel tegenaan?” “Waar zou ik jou mee kunnen helpen?” “Hoe pak ik dit het beste aan?” Geen enkele vraag is raar of dom. Het is juist fijn als je mensen om je heen hebt waar je vragen aan mag stellen en waar je van kan leren en wie weet wat je voor elkaar kunt betekenen, ook na het Coronavirus.

Samen staan we sterk en samen kunnen wij ons hier doorheen slaan!