Een webshop beginnen: wel of niet doen? Dit was eind vorig jaar de vraag waar ik heel erg mee bezig was. Het is al heel lang een droom van mij om wat voor mezelf te beginnen. Iets wat ik naast mama zijn kan doen. De reden dat ik iets voor mezelf wil doen, is dat ik niet goed met collega’s kan werken. Ik heb eind vorig jaar de diagnose autisme gekregen en dit verklaarde toen heel veel voor mij.

Het was een zoektocht voor mij wat ik wou doen. Dit had ik altijd al sinds mijn eerste baantjes en ik hield niks lang vol. Hoe kon het dat ik eigenlijk een blauwe maandag werkte en gewoon ziek werd van het werken? Eindelijk toen ik 29 was, kwam het antwoord: ik heb autisme, en het grootste struikelblok voor mij is sociaal zijn, en mensen in mijn omgeving. Ik vind het lastig om met mensen, en dus ook collega’s, om te gaan en door al het gepieker maak ik mezelf ziek, waardoor ik weer stop met werken. En zo blijf ik in dezelfde cirkel rondcirkelen. Ik heb af en toe een lange periode qua werk gehad, maar dit was vooral werk waar ik zonder collega’s werkte, zoals schoolfotograaf.

Sinds ik moeder ben, heb ik niet langer gewerkt dan een half jaar aan één stuk door. Dit kwam óf doordat het schooljaar stopte, óf omdat ik zwanger was. Ik werkte als onderwijsassistente op een basisschool. Na de geboorte van onze laatste dochter had ik besloten om thuis te blijven. Vooral ook omdat ik tijdens haar zwangerschap licht depressief werd en wou onderzoeken waar dit vandaan kwam. Naar de geboorte van onze tweede dochter heb ik een postnatale depressie gehad. Ik had het gevoel dat mijn depressies ergens  vandaan kwamen, omdat ik mijn hele leven somber en anders voelde. Na meerdere hulpverleners en steeds weer tegen een muur aan te botsen, las ik een stukje over een vrouw met autisme. Toen dacht ik gelijk: dit ben ik. Hierdoor wou ik mij laten onderzoeken op autisme en dit had ik blijkbaar.  Dit verklaarde heel veel voor mij. Op dit moment ben ik nog aan het ontdekken wat autisme precies voor mij betekent.

Tijdens de onderzoeken van autisme was ik ook aan het denken: wat wil ik nu wel? Thuis zitten en voor de meiden zorgen is iets wat ik wil blijven doen, maar ik wil ook wat voor mezelf. Wat kan ik combineren met huismoeder zijn? Rond die tijd kwam de quote “Do more of what makes you happy”. Dit was precies wat ik wou doen. En toevallig zag ik dat de oude eigenaresse van “Lieve Snoetjes” ermee op ging houden. Ja, dit was het precies voor mij. Een webshop in baby- en kinderkleding. Dit kon ik vanuit huis doen en naast het moeder zijn. Na veel wikken en wegen samen met mijn man heb ik de grote stap genomen en heb ik de webshop overgenomen.

Toen begon de grote spannende tijd. Als ik het achteraf bekijk, zou ik het anders gedaan hebben.  Veel dingen heb ik niet te horen gekregen bij de overname, waardoor ik daar al doende achter moest komen. Op zich als je ergens mee begint, dan moet je er een beetje bij beetje achter komen. Alleen zelf vind ik als je iets overneemt, dat je de grootste dingen te horen krijgt. Bijvoorbeeld bij wie ze dingen verzenden waar ze dingen bestellen. Nu kreeg ik steeds een dichte deur tegen mijn neus. “Er is hier al een account met dit e-mailadres bekend.” Dus toen moest ik met omwegen dingen regelen. Veel e-mails naar de bedrijven sturen en alles uitleggen. Mijn tip voor mensen: Neem je een webshop over, zorg dat je dan alles op papier hebt waar ze een account hebben. En zorg dat de FB-pagina nog steeds actief is. Dit is wat ik zelf weer heb moeten krijgen. Dus zou ik op dit moment weer de webshop overnemen? Nee… Niet met de informatie die ik nu weet en met de gegevens die ik gekregen heb. Ja, als ik meer gegevens gekregen heb. Ik zou op dit moment ook niet halsoverkop aankopen doen. Toen ik de webshop overgenomen had, heb ik in mijn enthousiasme kleding ingekocht. Zodat ik aan de slag kon. Op dit moment zou ik rustig naar alle groothandels en merken hebben gekeken en dan bedacht wat ik zou gaan verkopen. Welke doelgroep wil ik aanspreken. Omdat ik dit niet gedaan heb, heb ik jammer genoeg een valse start gemaakt, waar ik nu nog steeds de naweeën van voel. En op dit moment ben ik nog steeds beetje bij beetje aan het onderzoeken wat past bij mij. Maar dit is natuurlijk ook logisch als je net begonnen bent.

Wil jij een webshop beginnen, doe dan rustig aan met je beslissingen. Wat wil je gaan doen? Onderzoek de verschillende merken, en heb een vrijblijvend gesprek met hen. Zorg dat je voor jezelf alles duidelijk hebt, en alle gegevens hebt die je nodig hebt. En hou goed in je achterhoofd dat het moeilijk is, en dat je soms afvraagt: “Waar ben ik aan begonnen?” Dus doe het vooral omdat je het wilt en van een uitdaging houdt.