Als het goed is zijn de twee bovengenoemde woorden niet onbekend voor jou als ondernemer, maar de afgelopen anderhalve maand wordt de waarde hiervan meer en meer duidelijk en worden we aardig op de proef gesteld. Nu we vanwege het Corona virus door de overheid worden gesommeerd zoveel mogelijk thuis te blijven, worden we getest op onze flexibiliteit en doorzettingsvermogen.

Oost, west, thuis best
Om de zorg te steunen, de IC’s zoveel mogelijk te ontzien, is thuis blijven het beste wat we kunnen doen. Maar het vergt natuurlijk wel de nodige discipline. Thuis werken is voor velen niet ideaal en nu in huis blijven, continu samenzijn met je gezin, schoolwerk begeleiden en huishoudelijke taken doen, maakt het soms allemaal niet even makkelijk.

Niets moet. Zorg voor een stressvrije omgeving.
Ook hier was het in het begin puzzelen en zoeken naar een ritme om de dagen door te komen. Voornamelijk omdat school toch een dusdanige impact heeft. De eerste paar dagen was het heel verwarrend vanwege de communicatiestroom doordat we 2 school apps hebben, maar naderhand werd het gelukkig allemaal duidelijker. Mijn zoontje (groep 5) krijgt elke ochtend een video te zien van zijn juf, als kick-off van de dag. Ze stuurt per dag een lijstje met taken die gedaan moeten worden, met aan het eind een dag evaluatie die ingestuurd moet worden. Twee keer per week wordt er ge-Zoomd met de klas. En daarnaast wordt er ook nog af en toe (buiten school om) ge-Zoomd met vriendjes.

Het frustreerde me in het begin dat ik mijn laptop redelijk vaak moest afstaan, maar flexibiliteit en doorzettingsvermogen helpt! Ik besloot om voortaan maar voornamelijk in de middagen en avonden te werken. Scheelt mij weer stress 🙂 en tot nu toe werkt het prima voor ons.

Social-distancing
Hoe ervaar jij het tot nu toe? Nu je niemand in “real life” mag / kunt zien. Hopelijk heb je een modus kunnen vinden om je werk een nieuwe impuls te geven. Gelukkig staan we hierin niet alleen, vergeet dus zeker niet om wat vaker de telefoon / tablet te pakken en lekker te videobellen. Al is het maar om gewoon even gezellig te kletsen met een vriendin, je ouders, collega of mede ondernemer. Of laat iets achter in de Facebook groep; een vraag of inspirerend verhaal. Maak een connectie. In die zin biedt deze tijd ook juist kansen, want iedereen is veel makkelijker bereikbaar! We zitten allemaal op social media en je kunt zien dat veel mensen de tijd beginnen te verdrijven met allerlei challenges. Waarom er niet gebruik van maken?

Pak die kans
Waar we voorheen vaak weken van te voren nodig hadden om een een afspraak met iemand in te plannen, is iedereen nu toch thuis en gemotiveerd om er iets van te maken. Juist in zulke tijden zijn we bereid elkaar te helpen en te supporten want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Was je aan het twijfelen of je contact op zou nemen met een nieuwe leverancier? Wil je samenwerken met een ander leuk bedrijf maar vond je dat om wat voor reden eng (want toch een grote partij)? Dit is dé tijd om ze gewoon eens te benaderen en te vragen om een afspraak,…voor een video call uiteraard. Bereid je goed voor, creëer een duidelijke boodschap / vraag en presenteer je zelf goed. Herinner je mijn personal branding tips nog? (Vergeet dus niet je lekkere huispak uit te trekken! :))

Mogelijkheden die je nu kunt toepassen

 • Communiceer. Blijf communiceren met personeel en bestaande relaties.
 • Promoot jezelf via online kanalen die bij jou en je bedrijf passen. Hou contact met jouw bestaande community en vindt nieuwe niches.
 • Denk na over nieuwe invalshoeken van ondernemen binnen jouw bedrijf. Bedenk hoe je jouw producten en diensten kunt herpositioneren om in te spelen op de wensen van jouw klanten.
 • Denk na over andere passies waar je nu wellicht wél iets mee kan, maar waar je eerder de tijd niet voor had.
 • Leg contact met mogelijke leads. LinkedIn is een grote speler in Nederland en veel mensen halen daar hun werk uit. Leg nu een basis voor later.
 • Volg één van de vele gratis cursussen en trainingen online, en vergroot je kennis.
 • Doe mee met online netwerk bijeenkomsten. Hiermee vergroot je je netwerk, je leert wat én je blijft op het netvlies staan van mensen die jou al kenden.
 • Werk samen met andere Business Moms / zaken relaties. Denk aan je welzijn. Eet gezond en blijf in beweging zodat je deze periode goed doorkomt en niet in een negatieve spiraal verzuipt.
 • Maak tijd vrij voor jezelf en doe iets wat jij leuk vind, helemaal alleen. (Keep your sanity!)
 • Bereid je voor op het moment dat de crisis voorbij is en mensen weer aankopen doen buiten de eerste levensbehoeftes om. Zorg dat je alles al hebt voorbereid om straks te kunnen “rammen”.
 • Maak een content-, communicatie-, marketing-, en of branding plan om jouw bedrijf nu en straks helemaal op de kaart te zetten. (Je mag mij hierover altijd contacten!)

Ik hoop dat jij, je familie en vrienden allemaal nog gezond zijn en blijven, en deze periode zo goed mogelijk (ook financieel) doorstaan. Geniet van de tijd die nu je samen hebt en omarm de kansen die je hebt om sterk(er) terug te komen!

Mocht je willen connecten, kijk op mijn LinkedIn profiel voor meer informatie.

Via mijn website darkblue.international kun je ook vrijblijvend een gratis sessie van 15 minuten inboeken voor meer advies voor het creëren van een content-, communicatie-, marketing-, en of branding plan.

Groet, Yustine