Jouw droom komt eindelijk uit, je start een eigen webshop. Gefeliciteerd! Dit hele proces is natuurlijk onwijs spannend, en er zullen een hoop dingen op je af komen. In deze blog leg ik je in 9 stappen uit welke belangrijke stappen je allemaal moet zetten op het moment dat je een webshop begint.

  1. Maak je idee concreet

Op het moment dat je een webshop gaat beginnen zit je vaak vol met ideeën en kan het zijn dat je uit enthousiasme door de bomen het bos niet meer ziet. Zorg ervoor dat je eerst je idee concreet maakt. Bepaal bijvoorbeeld vooraf welk product je gaat verkopen, wat je concept is, en hoe je je gaat onderscheiden van de rest.

In het begin stadium is het handig om alvast na te denken over wie jouw klant is, en waar ze nou eigenlijk naar op zoek zijn. Je denk nu waarschijnlijk: Iedereen is mijn klant! Toch is het verstandiger om kleiner te beginnen. Het inkopen van producten is namelijk makkelijker op het moment dat je weet wie jouw klant is, en waar deze klant naar op zoek is.

  1. Ga na of je idee winstgevend is

Bedenk van tevoren goed of jouw idee wel winstgevend is. Is er voldoende winst op het product om alle uitgaven te dekken, zoals verzendkosten, verpakkingsmaterialen, betalingskosten en de hosting van je webshop. Door vooraf te kijken wat je op jouw product kunt gaan verdienen, scheelt het je achteraf veel moeite.

  1. Bedenk een originele naam

Op het moment dat je een handelsnaam gaat bedenken, moet je rekening houden met een aantal dingen. Bedenk bijvoorbeeld of de naam die je gaat gebruiken niet verwarrend is. Ook is het belangrijk om te kijken of de naam die je in gedachten hebt, niet al bestaat of lijkt op een bestaande bedrijfsnaam. Je mag namelijk wettelijk geen gebruik maken van een al bestaande handelsnaam.

  1. Registreer je bedrijfsnaam

Start met je naam registreren op social media kanalen, en leg je domein naam vast. Als je er bij deze stap achter komt dat deze naam al gebruikt wordt, betekent dat dat je bij stap 3 niet goed genoeg onderzoek hebt gedaan. Op het moment dat je je naam alvast vast gaat leggen, ziet de Kamer van Koophandel dat je alvast bezig bent met het zetten van de juiste stappen voor jouw onderneming.

  1. Kies de software waarmee je wil werken

Bij het bouwen van een webshop kan je ervoor kiezen om deze zelf te bouwen, om een webshop te huren of om een webshop te laten bouwen. Ben je zelf handig met het bouwen van een webshop? Dat kom je waarschijnlijk prima uit de voeten met een WordPress met Woocommerce webshop. Aan het huren en laten bouwen van een webshop zitten uiteraard kosten verbonden. Er zijn veel opties, dus zorg er voor dat je van te voren goed weet wat de mogelijkheden zijn.

  1. Schrijf je webshop in bij de Kamer van Koophandel

Na al het nodige vooronderzoek, kan je je gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Bedenk van tevoren goed op welke manier jij jouw bedrijf wilt aanmelden. Run jij de webshop helemaal alleen? Meld je dan aan als een eenmanszaak. Run jij de webshop samen met iemand anders? Meld je dan aan als een VOF.

  1. Regel alle randzaken

Op het moment dat je bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staat, kan je alle andere randzaken gaan regelen. Denk daarbij aan het regelen van een partij om je pakketten mee te verzenden, of aan het kiezen van een betaalmaatschappij. Deze stappen kan je echt pas uitvoeren op het moment dat je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Voor veel verzendbedrijven en betaalmaatschappijen heb je namelijk een KvK nummer nodig om je aan te kunnen melden.

  1. Zorg dat je op de hoogte bent van de wetgeving

Op het moment dat je een webshop start, moet je rekening houden met een aantal wetten. Zorg ervoor dat je vooraf op de hoogte bent van deze wetten. Hou bijvoorbeeld rekening met de Wet Koop op afstand. Wil je graag de hele wetgeving terug lezen? Bestel dan mijn boek Hoe start ik een webshop? Hierin heb ik alle wetten en regels voor je op een rijtje gezet.

  1. Tijd om te starten

Zorg ervoor dat je niet teveel blijft twijfel. Gooi je website gewoon online en start. Nadat je website online is, zal je altijd nog met vragen komen waar je je vooraf niet op hebt kunnen voorbereiden. Elk begin is moeilijk! Zorg ervoor dat je jezelf regelmatig overal laat zien, en dat je communicatie en je concept naar buiten duidelijk is. Hiermee heb je al de helft gewonnen.