Vandaag een interview met onze Business Mom Bilitis Nieuwenhuijsen.


“Hoi hoi, ik ben Bilitis, getrouwd en moeder van 3 kinderen. (13, 11 en 7) Ik ben creatief, kleurrijk, gek op bloemen, polkadotjes en jurkjes. Ik sta 2 dagen per week voor de klas en op de andere dagen gebruik ik mijn creativiteit voor mijn eigen bedrijf. Inmiddels ben ik illustrator en probeer ik het leven net iets mooier te (laten) kleuren.”Hoe kwam je erop om wat voor jezelf te beginnen en waarom in deze branche?
Als klein meisje heb ik nooit de droom gehad om voor mezelf te beginnen. Ik wist dat ik juf wilde worden en dat ben ik ook geworden. Daar genoot ik de eerste jaren ook echt van. Toen kwamen er kinderen en had ik nog steeds die intentie niet. Ik begon met originele knuffels maken, dat werd na wat tussenpozen (want eerst 2 en later 3 kleine kinderen) een webshop (Bieb-a-Boo) waar ik ook zelfgemaakte slagletterarmbanden, oorbellen, babykleertjes en rokjes verkocht. Om meer aanbod te hebben, ging ik ook vrolijke spullen inkopen. Dat liep best wel lekker. Maar ik kon mijn ei er niet in kwijt. Via via hoorde ik dat je iets (liefst gratis) op je site moest zetten wat mensen trekt, een weggevertje. Dat werd een kleurplaat van Biebje. Dat werkte en ik maakte af en toe een andere. Om mijn creativiteit toch ook bedrijfsmatig kwijt te kunnen heb ik nog geprobeerd creatieve workshops en kinderfeestjes te geven, maar dat was lastig met het zoeken van locaties, genoeg plekken te verkopen en met oppas voor de jongste. Vorig jaar besloot ik rigoureus te stoppen met de workshops en iets later ook met de webshop Bieb-a-Boo. De kleurplaten smaakte mij naar meer, ik had er weer plezier in en hoefde niet alleen maar bestellingen in te pakken (zo voelde het op een gegeven moment)

Het is dus nooit mijn intentie geweest om ondernemer te worden, het is echt begonnen omdat er vraag was naar mijn producten en ik uiteindelijk niet echt anders kon. Als ondernemer zijn er zoveel dingen makkelijker (bestellingen, betalingen etc).

Hoelang heb je je onderneming en wat voor een onderneming is het? (eenmanszaak, BV, ZZP-er etc.)
Mijn bedrijf in de huidige vorm bestaat ongeveer een jaar. Mijn eerste voorzichtige ondernemersstappen maakte ik ongeveer 9 jaar geleden en ongeveer 5 jaar geleden werd het echt allemaal officieel met mijn oude webshop. Ik heb trouwens een eenmanszaak.

Wat is de naam van je onderneming en hoe ben je erop gekomen?
Mijn voornaam kun je niet lekker afkorten. Dus dat werd Bieb. Bij mijn eerste bedrijf wist ik al dat het iets moest zijn met Bieb erin, en dat werd Bieb-a-Boo (van peek-a-boo). Mijn workshops gaf ik onder de naam Vive la Bieb (van vive la vie). Het kon niet anders dat ik voor mijn huidige bedrijf ook iets met Bieb moest doen. Uiteindelijk werd dat Studio Bieb. Een naam waar ik nog steeds heel blij mee ben.

Wat doe je precies met je onderneming?
Ik werk als illustrator en ik maak nog steeds de gratis kleurplaten. Die worden nog steeds volop gedownload en thuis en op scholen gebruikt. Daarnaast maak ik ook gepersonaliseerde kleurplaten voor bruiloften en bedrijven. Deze worden helemaal in samenspraak met het bedrijf/ bruidspaar gemaakt.

Ook ben ik heel trots dat ik al heel veel gezinnen heb mogen vastleggen in mijn illustraties. De familitetekeningen, en sindskort ook de zwangerschapsillustraties, zijn een succes.

Ook maak ik andere illustraties in opdracht, zoals logo’s, illustraties voor kinderboeken, geboorte- en trouwkaartjes.

Tot slot maak ik ook diverse producten met Biebje, het karaktertje dat ik bedacht heb, zoals kaarten en stationary.

Is er een bepaald product of dienst die ze bij jou het meest kopen of om vragen?
Momenteel zijn de gepersonaliseerde kleurplaten en de familietekeningen de producten waar de meeste vraag naar is.

Welk product of dienst vind je zelf het leukst om te maken of om te verlenen?
Ik vind het iedere keer weer heel bijzonder als ik een gezin mag tekenen. Ieder gezin is anders. De ene keer is het een gezin met pubers, dan weer een gezin met veel dieren of alleen in blauw tinten. Ook het maken van een kleurplaat in opdracht blijft leuk om te doen.

Zijn er nog producten of diensten die je graag aan je assortiment zou willen toevoegen?
Wat ik echt heel erg graag wil toevoegen aan mijn assortiment zijn de geboorte- en trouwkaartjes. Natuurlijk is er nog veel meer, zo ben ik nu bezig met de laatste hand leggen aan waxinehoudertjes als herinneringslichtje voor een overleden kindje. Ik denk dat ik altijd bezig blijf met ideeën bedenken en uitvoeren.

Kun je al van je onderneming leven?
Op dit moment kan ik nog niet van mijn bedrijf leven. Dit is natuurlijk wel een droom. Ik merk nu wel dat ik steeds meer en grotere opdrachten krijg, dus het zou fijn zijn als dit binnen een paar jaar wel zou lukken. Nu moet ik wel zeggen dat ik tot voor kort ook niet de volle 100% kon geven, om dit te realiseren.

Kun je je onderneming goed combineren met je gezin?
Ja, dat gaat steeds beter omdat de kinderen ouder worden. Als de kinderen op school zitten heb ik de hele schooldag de tijd. Ook na schooltijd werk ik nog, met de deur van mijn werkkamer open. De kinderen zijn dan heerlijk aan het spelen. Mijn jongste is alweer 7 en dat scheelt echt.

Hoe d0e je dit in de vakanties? Werk je dan vanuit huis, neem je je werk mee op vakantie of gaan de kids naar een oppas/ opvang?
In vakanties zet ik mijn werk meestal op een wat lager pitje. Vaak neem ik wel een dag per week dat ik volledig kan werken aan mijn bedrijf. De kinderen vermaken zich wel. De andere dagen plan ik regelmatig een uitje. Soms doe ik dan een dag niets, en andere dagen kan ik in de ochtend of middag nog werken. Gelukkig kan ik dat nu allemaal zo doen. Heerlijk!

Ik ben zo gelukkig dat ik een werkkamer in huis heb. De deur staat open en zo heb ik toch contact met alles om mij heen. Als we op vakantie gaan neem ik zeker werk mee. Mijn werk voor Studio Bieb is begonnen als hobby en op vakantie krijg ik vaak de meeste ideeën en het helpt mij ontspannen. Ik wil daar dan meteen wat mee kunnen doen, al zijn het maar een schetsjes. Het geeft mij rust om te weten dat ik iets kan doen. Toen ik een paar jaar geleden alleen met mijn man weg was, had ik niets werkgerelateerds meegenomen. Op zich was dat ter plekke toen niet erg, maar op weg naar huis ontplofte mijn hoofd bijna van alle ideeën die ik had opgedaan. De kinderen zijn 6 weken lang lekker thuis, dat is zo fijn van zelf werkzaam zijn in het onderwijs.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar met jouw onderneming?
Ik hoop over 5 jaar volledig bezig te kunnen zijn met Studio Bieb. Ik hoop dan vele mooie en grotere opdrachten te mogen maken. Misschien heb ik dan wel een bedrijfspand als atelier, workshopruimte en winkelgedeelte. Of misschien geef ik dan ook wel cursussen. Natuurlijk ligt er dan ook minstens één kinderboek door mij geïllustreerd in de winkels. Dromen moet je blijven doen.

We hebben natuurlijk allemaal een website, Facebook of Instagram voor onze ondernemingen. Waar kunnen we jou vinden?
Via: Studio Bieb, Facebook en Instagram.

Merk jij dat je veel likes/ volgers hebt, maar dat er maar weinig gebeurt of heb je juist door Facebook/ social media veel klanten?
Mijn likes en volgers op social media mogen wat mij betreft wel omhoog. Soms haal ik er wel opdrachten uit. Toch moet ik zeggen dat ik de grootste opdrachten heb gekregen omdat mensen aan het Googlen waren en mij zo vonden. Ook is het mij nog niet helemaal duidelijk waarom de ene keer een bericht gigantisch goed gaat en de andere keer een bericht bijna niets doet.

Wat zijn volgens jouw bevindingen goede manieren om klanten te trekken?
Voor mij is het belangrijk dat de “look en feel” van mijn website en social media kanalen mijn stijl uitstralen. Verder is het belangrijk dat wat je levert van goede kwaliteit is zodat mensen jou niet vergeten. Dat zit in de zorg van het maken van het product en bijvoorbeeld het voortraject. Ook vind ik het belangrijk dat mijn bestellingen een waar feestje zijn om te mogen krijgen. Dat maakt het net wat persoonlijker en onthouden mensen ook.

Af en toe ergens een blog of artikel voor schrijven doet het ook altijd goed om naamsbekendheid te krijgen. Verder reageer ik veel op vragen van mede-ondernemers op de verschillende Facebookgroepen. Als mensen dan iets zoeken, durf ik tegenwoordig ook te reageren.
Tot slot is het handig om in je eigen omgeving contacten aan te gaan, mee doen aan een actie, een workshop geven etc.

Zijn er bepaalde dingen die je organiseert vanuit jouw bedrijf? (Denk aan braderieën, feesten, workshops, bijeenkomsten etc.)
Op dit moment organiseer ik niets vanuit mijn bedrijf. Ik gaf wel eens een workshop, maar vanwege de Corona is dat op zijn gat komen te liggen.

Ben je al samenwerkingen aangegaan met de moeders uit de Business Moms groep of zou je graag samenwerkingen aan willen gaan en wat voor samenwerkingen heb je dan in gedachten?
Ik heb nog niet echt samenwerkingen over gehouden aan deze groep. Wel een keer een opdracht voor een logo en wat aanvragen voor kleurplaten.
Een samenwerking lijkt mij zeker leuk, maar ik zie nog niet helemaal voor mij hoe en wat.

Vind je dat je wat aan de Business Moms groep hebt en heb je ook tips en adviezen kunnen gebruiken voor je onderneming.
Iedere dag kijk ik wel een paar keer naar de berichten op de Business Moms FBgroep. Soms staan daar vragen waar ik zelf ook wel wat aan heb, bijvoorbeeld bepaalde bedrijven/ producten/ diensten/ cursussen die geadviseerd worden. Zo nu en dan maak ik gebruik van de berichten om zelf meer zichtbaar te worden.

Heb je zelf tips en advies voor Business Moms en Business Moms 2 Be? 
Geloof in jezelf en je bedrijf en onthoud dat wat je liefde geeft bloeit. Maak gebruik van de kennis van andere ondernemers die jou al voor gegaan zijn. Soms zijn zij net iets verder, dan hoef jij het wiel niet meer opnieuw uit te vinden.

Wat ik ook een waardevolle les vind die ik heb geleerd mede dankzij groepen als deze: “Dan is het niet jouw klant.”(als mensen bijv. jouw producten/ diensten het geld niet waard vinden)

Zijn er dingen die je graag terug zou willen zien in de Business Moms groep?
Ik kan zo 1,2,3 niet iets bedenken wat ik nog graag terug zou willen zien in de groep.

Zijn er producten/ diensten, evenementen, workshops, cursussen, acties, kortingen of iets anders wat je verkoopt waarvan je zegt; ja dat moet even in the spotlight gezet worden?
Eigenlijk zo ik heel Studio Bieb in de spothlight willen zetten, maar als ik moet kiezen dan zou ik heel erg graag mijn familietekeningen en de gepersonaliseerde kleurplaten voor ondernemers in the spotlight willen zetten. Gewoon omdat ik er ontzettend trots op ben! Oh ja en ik hoop natuurlijk dat kinderen veel plezier mogen beleven aan de “free printables”.