Vandaag een interview met onze Business Mom Chantal Biljard!


“Hoi hoi,

Graag stel ook ik me even voor. Of eigenlijk moet ik zeggen, stellen wij ons voor. Samen met mijn buurvrouw Elise heb ik namelijk ontwerp- en illustratiebureau Bonte Raaf. Elise heeft 2 meiden, Robin(12) en Sam (10) en ik heb een zoon genaamd Jared (14) en dochter Faye (10).

Wij ontwerpen en illustreren voor zowel zakelijke als particuliere klanten. Denk aan logo’s, huisstijlen en geboorte-, rouw- en trouwkaarten en herinnerboeken.

Voor de herinnerboeken en ons assortiment kaarten op groeipapier hebben we ook een webshop.

Ook maken we zowel zakelijke als particuliere portretillustraties en illustreren wij kinderboeken.

Groetjes,

Elise en Chantal.”


 

Hoe kwam je erop om wat voor jezelf te beginnen en waarom in deze branche?
Elise en ik waren buren en werkten allebei al jaren in de grafische branche. Elise met een kuntsacademie achtergrond en ze heeft jaren bij het Eindhovens Dagblad gewerkt als illustratrice en beeldredacteur. Ik heb reclametekenen geleerd aan het grafisch lyceum en vooral in de buitenreclame gewerkt. Steeds vaker begon het te kriebelen om samen een ontwerpbureau te beginnen.

Hoelang heb je je onderneming en wat voor onderneming is het?
In juni 2015 zijn we samen in het diepe gesprongen en ontwerp- en illustratiebureau Bonte Raaf als VOF gestart.

Hoe ben je op de naam van je onderneming gekomen?
Bont staat natuurlijk voor kleurrijk en Elise haar achternaam is Rave.

Kun je al van je onderneming leven?
Wij hadden de luxe dat we allebei tegelijk in de WW kwamen en Bonte Raaf vanuit de WW konden starten. Hierdoor konden we in het begin alles wat we verdienden terug in ons bedrijf steken en beetje bij beetje ons salaris verhogen. We zitten nog niet op ons oude salaris maar het gaat de goede kant op.

Kun je je onderneming goed combineren met je gezin?
Wij werken bewust van huis uit dus dat gaat vrij goed. Verder nemen we allebei de ruimte om tijd voor ons gezin te plannen als het nodig is.

Hoe doe je dit in de vakanties?
Omdat we vanuit huis werken, werken we in de vakantie zoals wij dat noemen “hink-stap-sprong”. Minder productief dan wanneer de kinderen op school zitten maar ze zijn allemaal 10+ dus hoeven geen constante aandacht.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar met jouw onderneming?
Dan weten nog meer mensen ons te vinden met name voor de illustraties en het zakelijke ontwerpwerk. Trouwkaarten, geboortekaarten en herinnerboeken doen we dan nog steeds erbij omdat we dit zo leuk vinden.

We hebben natuurlijk allemaal een website, Facebook of Instagram voor onze ondernemingen. Waar kunnen we jou vinden?
Via: BonteRaaf.nl, Facebook, Instagram en Pinterest

Merk jij dat je veel likes/volgers hebt maar dat er maar weinig gebeurd of heb je juist door Facebook/social media veel klanten?
Beide, interactie valt soms tegen maar met name dankzij de aanbevelingen op social media en door actief te zijn in groepen krijgen we toch veel opdrachten.

Wat zijn volgens jouw bevindingen goede manieren om klanten te trekken?
Jezelf online laten zien, laten zien wat je voor een ander kunt betekenen en betrokken zijn.

Zijn er bepaalde dingen die je organiseert vanuit jouw bedrijf?
Wij organiseren in Valkenswaard eens in de 6 weken de Zwaan kleef aan netwerkbijeenkomsten. Informele meetings waar je alleen je eigen consumpties betaald. geen vaste verplichtingen en wanneer het jou uit komt haak je aan. Meestal hebben we tijdens zo’n meeting ook een leuke korte kennissessie of een activiteit.

Ben je al samenwerkingen aangegaan met moeders uit de Business Moms groep of zou je graag samenwerkingen aan willen gaan en wat voor samenwerkingen heb je dan in gedachten?
Zeker, al kenden we sommige Business Moms al langer.

Zo mochten we voor Tamar van Nog Steeds Hip haar flyer en kleurplaat ontworpen en illustreren en shoppen we geregeld daar voor kleren voor de kinderen.

We hebben een aantal keren items of diensten zoals een portretillustratie verloot via de Business Moms social media.

Voor Bianca Gomez van BBkidsshop mochten we haar visitekaartjes en postcard ontwerpen.

Bij Maike Liebregts-Bruggink van De Groeiacademy hebben we al een aantal keren een netwerkmeeting bijgewoond.

Voor Wendy Stolp van Kauwsieraden voor Kinderen hebben wij een kleurplaat gemaakt en bij haar hebben we kauwsieraden en ontstress artikelen voor onze kids gekocht. Samen met Eelkje Endeman hebben we haar feel good kaarten ontworpen.

Vind je dat je wat aan de Business Moms groep hebt en heb je ook tips en advies kunnen gebruiken voor je onderneming?
Zeker, ik kijk geregeld wat er geplaatst wordt en vind de positieve vibe die er heerst erg prettig.

Heb je zelf tips en advies voor de Business Moms en Business Moms 2 Be?
Kijk met je plannen naar de lange termijn. Zie zakelijke investeringen ook op die manier. Wij zien bijvoorbeeld vaak er geen of weinig budget is voor een logo terwijl je logo de eerste indruk bepaald die je op je doelgroep achterlaat. Bovendien gaat een logo jaren mee dus net als bij andere investeringen kun je de kosten in gedachten verdelen over de jaren dat je met dit logo de juiste klanten aantrekt. Een goed logo verdient zich terug.

Zijn er dingen die je graag terug zou willen zien in de Business Moms groep?
Ik zou vooral zeggen, ga zo door.

Zijn er producten/diensten, evenementen, workshops, cursussen, acties, kortingen of iets anders wat je verkoopt waarvan je zegt; ja dat moet even in the spotlight gezet worden?
Wij willen ons steeds meer profileren met onze illustraties omdat we alles zelf tekenen. Je kunt hier denken aan een (zakelijke) portretillustratie, een infographic of bijvoorbeeld een op maat geillustreerde kleurplaat of flyer.

Zijn er nog andere dingen die je graag wilt vermelden?
Ik geniet van de positieve energie hier en hoop dat we elkaar op alle fronten kunnen blijven versterken. Verder vinden jullie het misschien leuk om onze blogs te lezen. Hier delen we met regelmaat tip en weetjes, zoals een checklist die je kunt gebruiken als je zelf een flyer of social media plaatje wilt maken voor je bedrijf.

En verder: een hele fijne dag gewenst!