Vandaag een interview met onze Business Mom Lejla Barakovic-Pasalic.


“Ik ben Lejla Barakovic, 39 jaar, 20 jaar getrouwd, moeder van 3 kinderen en juf van lieve kindjes in groep 1/2 op de Jan Antonie Bijlooschool in Rotterdam.
Sinds 2011 een eigen onderneming, a HEALTHY body, distributeur van Cydonia (natuurlijke vaginaaltabletten op basis van etherische oliën en plantenextracten) en sinds vorig jaar ook van Tinktura (natuurlijke haar, lichaam en verzorgingsproducten op basis van etherische oliën).”


Wat is de naam van je onderneming en hoe ben je erop gekomen?
A HEALTHY body ikzelf, ik wilde een naam wat met de gezondheid en je lichaam te maken had.

Hoe kwam je erop om wat voor jezelf te beginnen en waarom in deze branche?
Mijn man’s nicht is gynaecologe in Bosnië en wij raakten aan de praat toen ik daar op vakantie was. Zij vertelde mij dat ze de vaginaaltabletten van Cydonia aan haar patiënten al jaren aanraad. Ik wist dat er in Nederland nog niks natuurlijks bestond bij intieme ongemakken en na dagen goed na te denken besloot ik Cydonia op te bellen en een afspraak te maken. Het was een fijn gesprek en voelde goed. In dezelfde tijd dat ik bezig was met alles te regelen was er een gynaecologe uit Nederland die ook graag zijn vaginaaltabletten wilde hebben. Dus daar was mijn eerste pluspunt, een gynaecologe die de natuurlijke vaginaaltabletten van Cydonia wilde hebben! Daarna was het een lange moeizame weg, vertalingen van teksten, verkoop, nieuwe producten die voor je intieme zone zijn die koop je niet snel. Maar toen wilde de groothandel de producten hebben, die verkocht werden door drogisterijen.Dit zorgde er ook voor dat ik met Vaginor Plus winnaar werd voor Beste Introductie Intiem Hygiëne 2014. Toen werd alles veel makkelijker. Vrouwenconsulenten en overgangsconsulenten raadden de producten aan, zelfs sommige huisartsen! Dus dat liep goed en wilde ik iets anders nog erbij.

Sinds vorig jaar ben ik ook distributeur van Tintura. Zij maken natuurlijke haar, lichaam en verzorgingsproducten op basis van etherische oliën.Ik begon met de shampoo bars, shampoo in de vorm van zeep. Dit werd zo’n succes dat ik hiermee ook werd genomineerd voor de Care Awards van een vakblad voor drogisterijen als beste haarproduct 2019. Nu zijn er al veel meer producten van Tinktura op onze webshop. Ook heb ik de stap genomen om Cydonia ook uit te breiden.

Hoelang heb je je onderneming en wat voor onderneming is het? (Eenmanszaak, B.V, ZZP-er etc.)
Nu 10 jaar, eerst was het een eenmanszaak en nu een VOF met mijn man.

Wat doe je precies met je onderneming?
Alles, administratieve taken, tot en met op beurzen staan.

Heb je hier een opleiding voor gevolgd?
Nee, ik werk als juf op het basisonderwijs.

Is er een bepaald product of dienst die ze bij jou het meest kopen of om vragen?
Ja vaginaaltabletten en sinds vorig jaar ook Tinktura producten.

Welk product of dienst vind je zelf het leukst om te maken of om te verlenen?
Alle producten.

Zijn er nog producten of diensten die je graag aan je assortiment zou willen toevoegen?
Jazeker, er komen binnenkort heel erg veel producten van Cydonia bij, etherische oliën, gel voor spierpijn, luizenshampoo. Allemaal op basis van etherische oliën.

Kun je al van je onderneming leven en zo ja, hoe snel kon je dit?
Ja, de laatste 3 jaar.

Kun je je onderneming goed combineren met je gezin?
Nu wel, in het begin was het best moeilijk omdat de kinderen nog klein waren, nu zijn ze 17 (dochter) en twee zoons van 13 en 12.

Hoe doe je dit in de vakanties? Werk je dan vanuit huis, neem je je werk mee op vakantie of gaan de kids naar een oppas/opvang?
Tijdens de vakanties combineer ik het met mijn man of een vriendin die de webshop overneemt.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar met jouw onderneming?
Ik zie mijzelf over 5 jaar in een winkel staan waar alle producten van Cydonia en Tinktura staan.

We hebben natuurlijk allemaal een website, Facebook of Instagram voor onze ondernemingen. Waar kunnen we jou vinden?
Via: Facebook en Instagram.

Merk jij dat je veel likes/volgers hebt maar dat er maar weinig gebeurd of heb je juist door Facebook/social media veel klanten?
Het ligt eraan, als je betaalde posts erop zet, dan gaat het beter dan dat ik iets plaats. Ik heb zeker door Facebook en Instagram meer klanten gekregen.

Wat zijn volgens jouw bevindingen goede manieren om klanten te trekken?
Ik sta elk jaar op de gezondheidsbeurs, geef presentaties bij drogisterijen en post op Facebook en Instagram vaak een foto met tekst.

Zijn er bepaalde dingen die je organiseert vanuit jouw bedrijf? (Denk aan braderiëen, feesten, workshops, bijeenkomsten etc.)
Nee.

Ben je al samenwerkingen aangegaan met moeders uit de Business Moms groep of zou je graag samenwerkingen aan willen gaan en wat voor samenwerkingen heb je dan in gedachten?
Nee nog niet, ik sta er wel voor open, ben nog zoekende in wat voor samenwerking.

Vind je dat je wat aan de Business Moms groep hebt en heb je ook tips en advies kunnen gebruiken voor je onderneming?
Jazeker, ik vind het fijn om alles te lezen en denk er dan zelf nog over na.

Heb je zelf tips en advies voor de Business Moms en Business Moms 2 Be?
Doorzetten en geloven in jezelf!

Zijn er dingen die je graag terug zou willen zien in de Business Moms groep?
Hoe het nu is, vind ik goed.

Zijn er producten/diensten, evenementen, workshops, cursussen, acties, kortingen of iets anders wat je verkoopt waarvan je zegt; ja dat moet even in the spotlight gezet worden?
Ja de producten van Tinktura. Dat is sinds vorig jaar mei op de markt en loopt al echt goed, de shampoo bars zijn genomineerd voor de Care Awards van vakblad voor drogisterijen als beste haarproduct 2019, waar ik erg trots op ben.

Zijn er nog andere dingen die je graag wilt vermelden?
Geloof in jezelf en geef niet op.