Vandaag een interview met onze Business Mom Manja Koster.


“Mijn naam is Manja koster, ik ben geboren op 29 juni in Hoogeveen, waar ik ook nu nog steeds woon.
Mijn grote trots zijn mijn 2 mooie meiden, Amy Kay en Lily Rose. Ze zijn lief, mooi, ondeugend, dagen me uit, hebben me lief, laten me groeien, maken me trots.

Balans is altijd heel belangrijk geweest voor me, tijd voor onze meiden, tijd voor vrienden en mezelf, tijd voor ambities. Wanneer ik iets begin doe ik dit helemaal en goed of niet.. Ik wil alles ervaren, met mensen samenwerken. Samen dromen kunnen waarmaken, veel geluk en gezondheid.”


Hoe kwam je erop om wat voor jezelf te beginnen en waarom in deze branche?
Al een tijd was ik opzoek naar iets wat ik vanuit huis zou kunnen doen. Ik werkte op dat moment als directie secretaresse. Een geweldige baan voor een bedrijf waar ik 18 jaar heb gewerkt. Maar een heftige periode in mijn familie en gezin had me nogal uit het lood geslagen qua energie, motivatie en vertrouwen. Ik ging zoeken naar oplossingen die me vooruit konden helpen, me konden helpen om het leven weer positief te kunnen bekijken en vertrouwen te hebben.

Na een periode op zoek te zijn geweest ben ik begonnen met Reiki. Reiki heeft me geholpen de muur die ik in al die jaren had opgebouwd langzaam aan weer af te breken. En het mooie aan Reiki is, je kan er heel veel mensen mee helpen. Alleen ik wist, Reiki was voor mij niet genoeg. Ik zocht nog iets wat mij kon helpen met emoties te managen en waarmee ik ook andere zou kunnen helpen. En dat zijn de pure essentiële oliën van dōTERRA.
Nadat ik mijn set essentiële oliën binnen had leerde ik al snel met wat en hoe ik anderen zou kunnen helpen en mijn business hiermee op te bouwen. En begon dit geweldige avontuur. Na een paar maanden had ik besloten om ontslag te nemen en me compleet te richten op de oliën en mijn thuisbusiness.

Hoelang heb je je onderneming en wat voor onderneming is het? (Eenmanszaak, B.V, ZZP-er etc.)
Het is nu vier jaar geleden en ik ben begonnen als privé persoon en na een jaar heb ik me aangemeld bij de KvK als eenmanszaak.

Wat is de naam van je onderneming en hoe ben je erop gekomen?
De naam van mijn onderneming is Manja Koster. Dat is ook de naam van mijn website en ook mijn logo, maar mijn Facebooknaam is Wellness World. Ik heb voor Wellness World gekozen omdat Wellness een samenvoeging is van de woorden well(being) en fitness. Wellness is voor iedereen anders. De één zal wijzen op een gezonde voeding, de ander op de dagelijkse fitness-oefeningen. In zijn geheel is Wellness de keuze voor een gezonde manier van leven, een gezonde manier van bewegen en geestelijk welzijn. Deze gezonde manier van leven en denken moet een stressvrij, gezond en harmonieus leven opleveren. De oliën kunnen bij welk aspect daar een goede ondersteuning bij zijn.

Wat doe je precies met je onderneming?
Mijn voornaamste bezigheid is het informeren van mensen. Face to face maar ook veel online. Het mooiste aan dit beroep is het werken met mensen, ze laten ervaren wat de kracht is van een essentiële olie en wat het voor ze kan betekenen. Ik deel heel veel gratis samples uit, zodat ze eerst een ervaring op kunnen doen. Er zijn zoveel verschillende oliën, allemaal hebben ze unieke werkzaamheden. En we hebben ook heel veel producten op basis van de oliën zoals tandpasta, deo, gezichtsverzorging, Spa producten, supplementen en nog veel meer.

Is er een bepaald product of dienst die ze bij jou het meest kopen of om vragen?
Vroeger gebruikten mensen essentiële oliën en plantdelen voor een betere gezondheid en welzijn. Omdat essentiële oliën kunnen worden gebruikt voor het kalmeren van incidentele huidirritaties, het bevorderen van een gezonde spijsvertering, het ondersteunen van een goede mondgezondheid, een gevoel van vrijer ademen en meer, zijn ze al lang populair bij iedereen die een goede gezondheid wil behouden.

Essentiële oliën bieden verschillende voordelen en elk individu ervaart het gebruik van essentiële oliën op zijn/haar eigen manier. Gelukkig kan de variëteit in essentiële oliën helpen om de gezondheid op peil te houden, diverse gezondheisdvoordelen te behalen en om overgevoeligheid tegen te gaan. Het gebruik van essentiële oliën voor gezondheidsvoordelen is populair geworden, omdat het de gebruiker in staat stelt de toepassing specifiek op maat te maken naar zijn/haar wensen en behoeften in plaats van een algemene oplossing te bieden.

Welk product of dienst vind je zelf het leukst om te maken of om te verlenen?
Het in gesprek gaan met de mensen en samen te ontdekken waar ze naar opzoek zijn.

Zijn er nog producten of diensten die je graag aan je assortiment zou willen toevoegen?
Nee. Dit assortiment is enorm breed, er is een olie voor iedereen.

Kun je al van je onderneming leven en zo ja, hoe snel kon je dit?
Ja. Na ongeveer 6 maanden had ik mijn inkomen hiermee vervangen. En dat is het mooie aan het werken met de oliën als thuisbedrijf, je bepaalt zelf wat je doel is en waar je naartoe wilt groeien. Hoe meer tijd je investeert des te harder je bedrijf zal groeien.

Kun je je onderneming goed combineren met je gezin?
Dit is de beste oplossing voor mijn gezin. Mijn ex-man en ik zijn 2 jaar geleden gescheiden. Toen we nog samen waren gaf het thuiswerken me de mogelijkheid om onze 2 dochters zelf naar school te brengen, op te halen, mee te gaan naar schoolreisjes e.d. zonder altijd afhankelijk te zijn van anderen. En sinds ik alleen ben heeft het me zoveel vrijheid gegeven, wat dus ook minder stress betekende.

Hoe doe je dit in de vakanties? Neem je je werk mee op vakantie of gaan de kids naar een oppas/opvang?
Ik werk voornamelijk vanuit huis en heel veel contact is ook online via social media, via Skype of Zoom. Dus waar ik ga, gaat mijn werk ook.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar met jouw onderneming?
Al enige tijd ben ik bezig met het maken van een aantal e-books, waarmee ik mensen kan helpen, op basis van mijn ervaringen, met de uitdagingen die op je pad komen bij het thuiswerken. Het omzetten van je werknemers mentaliteit of ondernemer zijn. De komende jaren wil ik me meer gaan ontwikkelen in het e-learning. Ik geloof dat steeds meer mensen vanuit huis zullen gaan werken en er veel behoefte zal zijn aan online hulp.

We hebben natuurlijk allemaal een website, Facebook of Instagram voor onze ondernemingen. Waar kunnen we jou vinden?
Via: Facebook, Instagram en LinkedIn.

Merk jij dat je veel likes/volgers hebt maar dat er maar weinig gebeurd of heb je juist door Facebook/social media veel klanten?
Het delen op Social Media heeft alles voor me gedaan. Het heeft me geholpen te komen waar ik nu ben. Ook al krijg je niet altijd een reactie of zelfs een like, mensen zien het wel. Ik zie het als het planten van zaadjes. Ze zien het 1 keer, ze zien het 2 keer en de derde keer willen ze er toch meer van weten. Daarom moet je ook altijd zichtbaar blijven, ongeacht de hoeveelheid likes, zodat je wel zichtbaar bent op het moment dat ze je zoeken.

Wat zijn volgens jouw bevindingen goede manieren om klanten te trekken?
Netwerken is het meest belangrijke. Zonder een netwerk kun je niet je kennis, tool, product of ervaring delen. Heb je een thuisbedrijf (netwerkmarketing) zorg dan dat je alles weet van het bedrijf of je product zodat je dit kan delen. Toen ik mijn bedrijf begon ben ik naar een 2 daagse Boot Camp van Eric Worre geweest in Rimini, Italië. Hij is de Pro op het gebied van Netwerkmarketing. En het klinkt heel cliché, maar doe wat je moet doen iedere dag en Durf te Dromen (naam van mijn e-book die binnenkort uitkomt).

Zijn er bepaalde dingen die je organiseert vanuit jouw bedrijf? (Denk aan braderiëen, feesten, workshops, bijeenkomsten etc.)
Voor mensen die de oliën gebruiken organiseer ik o.a. online informatie bijeenkomsten om ze te helpen met informatie over de producten en hoe je ze kunt gebruiken, maar ook over de business. En ik host workshops en ik sta op beurzen en braderieën.

Ben je al samenwerkingen aangegaan met moeders uit de Business Moms groep of zou je graag samenwerkingen aan willen gaan en wat voor samenwerkingen heb je dan in gedachten?
Hier heb ik nog niet over nagedacht. Maar uiteraard sta ik open om te netwerken, te connecten, elkaar te ondersteunen en eventueel te helpen.

Vind je dat je wat aan de Business Moms groep hebt en heb je ook tips en advies kunnen gebruiken voor je onderneming?
Jazeker. De vragen leveren soms goede tips op waar we mee aan de slag kunnen gaan. Vooral voor startende ondernemers is dit heel waardevol. Maar ook is het fijn om te zien dat je niet alleen bent, dat er ook andere moeders zijn die bezig zijn om hun dromen waar te maken. Het werkt heel inspirerend en geeft ook moed.

Heb je zelf tips en advies voor de Business Moms en Business Moms 2 Be?
Nee. Moms 2 Be ken ik nog niet helaas.

Zijn er dingen die je graag terug zou willen zien in de Business Moms groep?
Meer verhalen over de weg in het ondernemerschap. Het uitlichten van bepaalde items misschien, zoals time mangement, plannen maken, hoe ont-stress je enzovoorts.

Zijn er producten/diensten, evenementen, workshops, cursussen, acties, kortingen of iets anders wat je verkoopt waarvan je zegt; ja dat moet even in the Spotlight gezet worden?
Ja graag zou ik iedereen de kans willen geven om ook een vrijblijvende gratis sample aan te vragen, om zo kennis te kunnen maken met de kracht van essentiële oliën. Dit kan via een berichtje via mijn Facebookpagina, Instagramaccount of LinkedIn.

Zijn er nog andere dingen die je graag wilt vermelden?
Ik wil jullie vooral bedanken voor de mogelijkheid om mijn verhaal te delen.