Ken je dat, tijd tekort te hebben? Ik heb hier heel veel last van gehad. Niet weten wat ik moest doen en dus niks ging doen. Door mijn autisme heb ik niet altijd overzicht over alles. Dan is het zo druk in mijn hoofd: Wat moet ik doen en wanneer ga ik dit doen? Ik heb heel veel nagedacht over hoe ik hier het beste mee om kan gaan en hoe ik overzicht krijg.

Ik heb al mijn taken verdeeld in onderwerpen: moeder zijn, huishouden, webshop, plezier, ontspanning. De ontspanning is heel belangrijk voor mij. Zonder dit functioneer ik niet en ga ik alleen maar door waardoor ik moe word. En door die moeheid ben ik geen goede moeder, wat ik het allerbelangrijkste vind!
Nadat ik alles verdeeld had in onderwerpen heb ik gekeken: Hoe ga ik deze onderwerpen verdelen in de dag zodat ik wel alles kan doen en ook weet wanneer ik dit ga doen? De taken die elke dag terugkomen zoals was en afwas heb ik als eerste gepakt en dit op een vast moment van de dag geplakt. Dit is mijn houvast en zou ik ook niet snel veranderen. Aandacht voor mijn meiden (samen puzzelen, knutselen, kleuren) en ontspanning is ook iets wat ik heb vastgezet op een bepaald moment van de dag. Alleen deze dingen kunnen ook nog terugkomen op ander momenten van de dag.
Toen ben ik de andere dingen gaan verdelen: Wanneer de andere huishoudelijke taken, 2x per week een groot ding, en op vrijdag de woonkamer goed schoonmaken. Wanneer bezig zijn met de webshop. Ik heb besloten dat ik op donderdag alles ga bedrukken. Eerder deed ik dit op verschillende momenten van de week. Alleen zorgde dit voor verwarring voor mij waardoor ik dit niet ontspannend deed. Verder heb ik ook bepaalde momenten in de week wanneer ik pakketjes inpak en verstuur. Door een planning te maken voor mezelf heb ik heel veel rust in mijn hoofd gekregen.

En toen kwam het Coronavirus en de kinderen bleven thuis. AAAAA…. Dus nog een taak die erbij kwam was schoolwerk. De planning helemaal op de schop. En weer bedenken: wanneer ga ik wat doen? Schoolwerk was op dat moment de belangrijkste taak. Jammer genoeg had ik maar eventjes profijt van mijn nieuwe planning, want toen kwam er vakantie en daarna halve dagen naar school. Deze periode was voor mij heel vermoeiend en ik vond het lastig, ondanks dat ik steeds een planning maakte, een overzicht te houden. Ik merkte dat mijn dochter ook last had van overzicht houden, wanneer gebeurt wat?Ik ben heel druk bezig geweest in de periode van het Coronavirus voor haar een overzicht te maken voor haar dagplanning. Maar dit is gelukt. En wat heeft zij, haar zusje en ik hier profijt van. Alles kunnen zien. Zelf gebruik ik ook een bullet journal om overzicht te houden en wanneer ik wat ga doen en op welke dag.

Gelukkig hebben we vanaf 8 juni als het goed is weer even de gewone oude vertrouwde planning en hoop ik dat ik alles weer helemaal overzichtelijk krijg. Soms zit ik eraan te denken om mijn webshop weg te doen. Zodat ik nog meer overzicht krijg in mijn hoofd. Want het is wel een ding wat veel tijd opslokt.

Heb jij er soms ook last van dat je geen overzicht hebt van alle taken die je moet doen? Mijn advies: Verdeel alles in verschillende onderwerpen. Hierdoor merk je dat je een stuk minder hoeft te doen. En verdeel alles over de week. Ik hoop dat jij net zoals ik meer rust in je hoofd krijgt.