Ik ben nu al een tijdje bezig met rijlessen en ik begon me af te vragen wanneer ik eindelijk eens op de snelweg mocht rijden. Steeds dezelfde dingen begon ik een beetje beu te worden. Ik weet het, het hoort het allemaal bij, je moet het allemaal leren: bocht naar achter nemen, in parkeren, rotondes nemen enzovoorts maar ik wilde gewoon lekker op de snelweg racen! Hup, gas erop en gaan!

Afgelopen dinsdag stelde mijn rij-instructeur ein-de-lijk de magische vraag: “Denk je dat je het aandurft om op de snelweg te gaan rijden?” Ik antwoordde: “Als jij denkt dat ik dan kan dan gaan we dat doen” maar van binnen dacht ik “Hell yeah!”.

We gingen eerst even tanken, we moet ik zijn, en daarna legde hij mij rustig uit hoe ik op de snelweg moet handelen. Voordat je erop bent kijk je al van te voren wat er naast je rijdt, hoe snel het gaat en of je dus extra ga moet geven of dat je wacht tot die weg is voordat je de baan op gaat. Ik vond het zo gaaf! Vrachtwagens inhalen, als je 2 banen wilt opschuiven ga je per baan opzij en knipper je per baan naar links of rechts. Ik vond het echt easy en ik voelde me helemaal in mijn element. De instructeur zei: “Volgens mij hebben we jouw favoriete onderdeel van de rijlessen ontdekt, de snelweg is echt iets voor jou” en dat was het ook zeker. Hij vond het heel goed gaan voor een eerste keer, ik natuurlijk helemaal trots op mezelf.

Ik neem altijd dubbele lessen per keer, dus 2x 50 minuten achter elkaar. Eigenlijk wilde hij nog wat bijzondere handelingen met me oefenen, zoals de hellingproef, bocht achteruit, 3x insteken, maar we hebben gewoon die dubbele lessen volgemaakt met de snelweg. Ik ben zo blij als ik straks mijn rijbewijs heb, wat zal ik veel en ver rijden, heerlijk!

Nu ik dus zelf met rijlessen bezig ben, merk ik dat wanneer mijn man rijd ik veel meer op het verkeer let en op de verkeersregels. Laatst wees ik hem er zelfs op dat het een 30km zone was en hij dus te hard reed en dat hij toch beter zou moeten weten als taxi-chauffeur zijnde!

Waar ik me nu heel erg aan stoor is aan mensen die hun knipperlicht niet aan doen en ik dus voor Jan Lul sta te wachten. Zo grappig om te zien hoe rijlessen je kijk op het verkeer kunnen veranderen.

Ben jij ook met jouw rijbewijs bezig? Wat vind jij ervan om op de snelweg te rijden? Vind je het leuk of vind je het juist eng? Voor degene die al hun rijbewijs hebben: vind jij het leuk om op de snelweg te rijden of liever korte stukjes buiten de snelweg? Welk onderdeel van de rijlessen vind of vond je heel gemakkelijk en met welke had je juist veel moeite? Waar irriteer jij je aan qua gedrag van andere bestuurders?