Op het moment dat je een onderneming gaat starten, doe je dat natuurlijk met het doel dat je op een dag betalingen kunt ontvangen. Het afsluiten van een zakelijke bankrekening is hierbij verplicht. Maar waar moet je nou op letten bij het openen van een zakelijke bankrekening? In dit blog bericht vertel ik je er alles over.

Is het openen van een zakelijke bankrekening verplicht?

Het is niet verplicht om een zakelijke bankrekening te openen voor jouw onderneming. Wel kan het fijn zijn om jouw privé financiën te scheiden van je zakelijke financiën. Zo behoud je het overzicht. Op het moment dat je gebruik maakt van een particuliere bankrekening, kan het lastig zijn voor bijvoorbeeld een boekhouder om jouw uitgaven en inkomsten te splitsen.

Wanneer je een webshop hebt of gaat beginnen, is het sowieso aan te raden om een zakelijke bankrekening te openen. Een aantal payment providers kunnen het verplicht stellen om een zakelijke bankrekening te hebben. Het komt vaak voor dat particuliere bankrekeningen niet worden goedgekeurd. Je kunt dus het beste bij voorbaat al een zakelijke bankrekening openen, zodat je in ieder geval online betalingen kunt ontvangen.

De voor- en nadelen van een zakelijke bankrekening

Het openen van een zakelijke rekening brengt niet veel nadelen met zich mee. Het enige nadeel is dat er kosten zitten verbonden aan een zakelijke rekening. Er zijn een aantal banken die een startende ondernemer, voor een bepaalde periode, gratis gebruik laten maken van de bankrekening. Maar ook deze ondernemers zullen daarna kosten moeten gaan betalen. De kosten van een zakelijke rekening kunnen erg uiteenlopen. Kijk daarom ook eens naar andere banken dan alleen de bank waar je ook een privérekening hebt.

Gelukkig heeft het openen van een zakelijke rekening meer voordelen dan nadelen:

  • Je zakelijk vermogen staat op een aparte rekening
  • Je kunt je uitgave doen van deze bankrekening
  • Je kunt je payment provider koppelen aan je zakelijke bankrekening
  • Privé en zakelijk lopen niet door elkaar
  • Her komt professioneler over op het moment dat je klant een bedrag naar je bedrijfsnaam overmaakt, in plaats van naar je privérekening

Een spaarrekening voor jouw onderneming

Vaak wordt het ook aangeraden om een spaarrekening te openen op het moment dat je een onderneming hebt. Elk kwartaal moet je namelijk je btw afdragen, en het is verstandig om deze kosten direct op een aparte spaarrekening te plaatsen. Zo heb je nooit onverwachte uitgave, en heb je deze kosten altijd klaar staan.

Ook kan het als ondernemer fijn zijn om met de Profit First methode te gaan werken. Bij het gebruiken van de Profit First methode, verdeel je jouw inkomsten in verschillende potjes. Zo heb je altijd je financiën onder controle.

Hoe kies je de juiste bank voor jouw onderneming?

In Nederland zijn er veel verschillende banken waar je een zakelijke rekening kunt openen. Bij het kiezen van een bank is het belangrijk dat je je keuze maakt aan de hand van een aantal punten. Een van die punten zijn natuurlijk de kosten. Je wilt natuurlijk niet onnodig veel kosten maken wanneer dit niet nodig is.

Ook is het belangrijk om te kijken naar verschillende mogelijkheden. Is het makkelijk om meerdere rekeningen te openen? En hoeveel gaat dat kosten? Als laatste kun je ook naar de rente op spaarrekeningen kijken. Tegenwoordig krijg je alleen helaas niet zo heel veel rente.

Mijn advies

Zelf ben ik al jaren een klant bij Knab. Knab is een online bank waar de kosten aanzienlijk lager zijn. Dit komt doordat zij geen kantoren hebben. Hiervoor zat ik bij dezelfde bank als waar ik privé zat, maar daar schrok ik erg van de hoge zakelijke kosten per kwartaal. Ik ben toen rond gaan kijken naar verschillende alternatieven, en heb ik de overstap gemaakt naar Knab. Dit voornamelijk, omdat ik ook aan de slag ben gegaan met Profit first.

Voordelen van Knab:

  • Lage maandlasten
  • Al jaren uitgeroepen tot de meest klantvriendelijke bank
  • Je kunt zoveel bankrekeningen en spaarrekeningen toevoegen als je zelf wilt.