Er zijn op het moment 2,4 miljoen ondernemers in Nederland en daarvan kun je er van uit gaan dat een groot deel hiervan actief is op social media. Social media is namelijk een van de beste manieren om in contact te komen met je klant. Alleen wordt dat wel heel lastig met de hoeveelheid content die we dagelijks te zien krijgen. Daarnaast merk je ook dat steeds meer mensen hebben aan persoonlijk contact. Dus dat we de social media kanalen gaan gebruiken, waar ze voor bedoeld worden. Berichten die enkel maar worden in gezet voor de verkoop, hebben minder effect.

Maar hoe kan het dan dat grotere ondernemers wel kunnen verkopen op social media? Het antwoord is simpel, deze hebben al een track record en dit geeft vertrouwen. Wel zie je ook dat deze grotere bedrijven ondernemers veel meer personal branding gaan inzetten. In dit blog bericht geeft Stefanie van Mrs e-commerce je een aantal praktische tips hoe jij personal branding kunt inzetten voor jouw bedrijf.

Waarom het goed is om personal branding in te zetten

Personal branding geeft vertrouwen bij je volger, ze zien een echt mens achter een bedrijf en we kopen nou eenmaal graag van mensen. Jouw volger vindt het leuk om te zien hoe jij je bedrijf runt en waar je allemaal tegen aanloopt, het zorgt daardoor voor meer betrokkenheid bij je bedrijf.

Uiteindelijk gaat jouw volger een aantal stappen door:

  • Je volger is getriggerd in wat je doet
  • Je volger voelt zich meer betrokken bij wat je doet
  • Je volger krijgt behoefte om je steeds weer te volgen

Na deze stap zal je zien dat jouw volger sneller een aankoop doet in je webshop of een dienst van je afneemt. Wanneer ze goede ervaringen met je hebben worden ze een fan en een fan zal reclame voor je maken. Deze mond-tot-mond reclame werkt tien keer beter dan wanneer jij verteld hoe goed je product of dienst is. Wij van WC eend raden WC eend aan.

Hoe zet je dan personal branding in voor je bedrijf?

Deel regelmatig eens iets over jezelf. Begin eerst met wie je bent en waarom je doet wat je doet. Herhaling mag best, je kunt er namelijk vanuit gaan dat niet iedereen je bericht ziet. Dus plaats zo’n bericht bijvoorbeeld eens maandelijks op twee maandelijks. Je kunt ook je volger inspireren door te vertellen wat je als ondernemer al hebt mee gemaakt. Het delen van jouw fouten inspireerd jouw volger misschien in het niet maken van deze fouten en het geeft een ijzersterk vertrouwen dat je weet waar je het over hebt.

Een onderdeel van je personal branding, zijn natuurlijk ook foto’s van jezelf. Misschien is dit iets wat je nog eng vind, maar wanneer je 1 of 2 keer per jaar een aantal mooie foto’s van jezelf laat maken, dan kun je weer even voor uit. Denk bijvoorbeeld foto’s van dat je aan het werk bent of gewoon mooie zakelijke foto’s. Met mooie foto’s geef je de kijker toch even een inkijk in je bedrijf en ze tonen aan dat je serieus bezig bent met je bedrijf.

Vaak is het een drempel om te gaan starten met personal branding, maar je zult zien dat wanneer je dit in gaat zetten dat je veel meer effect zult hebben dan wanneer je dit niet doet. Hou er bijvoorbeeld ook rekening mee dat er steeds meer mensen op je ‘over ons’ pagina zullen kijken. Schrijf hier dus eens een mooi verhaal over jou en je bedrijf en wat je missie is. Dit geeft al een aantal bonuspunten, dan wanneer hier staat dat je bedrijf X bent een Y als dienst hebt.