Wat is LinkedIn?

LinkedIn is een professionele netwerksite, en noemt zichzelf dan ook het grootste professionele netwerk ter wereld. Ze willen professionals van over de hele wereld bij elkaar brengen zodat ze succesvoller en productiever zijn. Als ’s werelds grootste professionele netwerksite verbindt LinkedIn professionals uit de branche met elkaar en helpt mensen bij het vinden van een baan, freelance werk, klanten of potentiële partners.

Het is een online cv en visitekaartje waar potentiële klanten en joint venture partners je kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen. Maar het is meer dan dat!

Het is ook een krachtig kanaal om je te profileren als expert, een onvermijdelijk onderdeel van je digitale strategie en een bijna onuitputtelijke bron van hoogwaardige vakinformatie.

Dus als jij alleen een LinkedIn account aanmaakt en hier verder niks mee doet, laat je veel kansen liggen!

Waarom LinkedIn gebruiken?

Met LinkedIn kun je niet alleen in contact komen met mensen die je kent, maar ook in contact komen met de mensen die je LinkedIn connecties kennen. Begin met een goed gebouwd portfolio om het platform effectief te gebruiken en laat regelmatig van je zien en horen door waardevolle content te delen en vooral ook te reageren op anderen.

Wat is het voordeel van LinkedIn? Wat kun je ermee?

 • Jouw netwerk gemakkelijk in één keer op de hoogte houden van jouw activiteiten.
 • Collega’s en studiegenoten van vroeger snel terug vinden.
 • Contactgegevens van je netwerk zijn altijd up-to-date omdat iedereen zijn eigen contactgegevens bijhoudt (bijvoorbeeld nieuw telefoonnummer).
 • Connecties kunnen jou een aanbeveling geven.
 • Professionele netwerk uitbreiden door jouw eerstegraads connecties je te laten introduceren bij tweedegraads connecties (contacten van jouw connecties die mogelijk interessant voor je zijn).
 • Lid worden van groepen rondom een bepaald onderwerp om informatie uit te wisselen en je netwerk verder uit te bouwen.
 • Vacatures zoeken.
 • Tegelijkertijd gebruiken recruiters en headhunters om kandidaten voor vacatures te vinden.
 • Bedrijfsprofiel aanmaken voor je eigen bedrijf.
 • Bedrijven volgen om op de hoogte blijven van actuele vacatures of nieuwtjes.
 • Vragen stellen aan een wereldwijd platform en je kunt zo putten uit een ongekend groot netwerk.

Hoe LinkedIn gebruiken?

LinkedIn richt zich vooral op het echte zakelijke netwerken. Via LinkedIn kun je bijvoorbeeld contact onderhouden met zakelijke contacten, advies vragen aan branchegenoten of een nieuwe baan vinden. Pagina’s op LinkedIn zien er zakelijk en misschien wel een beetje saai uit. Je zult er geen spelletjes of vakantiefoto’s tegenkomen. Het is geen site voor ontspanning en vermaak, maar een verlengstuk van je zakelijke leven. Hoe kun je LinkedIn gebruiken?

#1 Maak een LinkedIn profiel

Allereerst heb je natuurlijk een LinkedIn profiel nodig. Je kunt ook gebruik maken van een van de betaalde opties zoals een Premium abonnement, Sales Navigator of Learning. Maar een gratis LinkedIn account is voldoende voor de meeste professionals. Voeg een professionele foto toe want mensen zijn terughoudend om contact te maken met iemand zonder foto.

Schrijf een passende kopregel en samenvatting. Dit zijn de eerste dingen die anderen zien. Neem de hoogtepunten van je werk en levenservaring op in je profiel. Vul ook je opleidingen in en voeg een aantal vaardigheden toe en wordt dan actief!

#2 Wees actief en reageer

Als jij je LinkedIn profiel op orde hebt, wordt dan actief. Besteed aandacht aan je netwerk door te reageren op berichten of op vragen die jouw connecties posten. Of feliciteer hen met hun verjaardag of een nieuwe functie of opdracht (je krijgt hier meldingen over van Linkedin).

Een netwerk moet je nu eenmaal onderhouden!

Ga ook (het liefst elke dag) naar de site en let op de mensen in jouw branche die ertoe doen. Wat posten zij? Waar plaatsen ze commentaar op? Doe met hun mee. Word ook lid van groepen die je interessant en relevant vindt. Naarmate je actiever wordt, zullen je connecties ook groeien.

#3 Breid je netwerk uit

Het is goed om je netwerk actief uit te breiden. Dus als je bij een congres of netwerkevenement interessante mensen ontmoet, kun je hen uitnodigen op LinkedIn (natuurlijk doe je dit altijd met een persoonlijke uitnodiging).

Het werkt net als het ‘Six Degrees of Separation’ concept. Je begint contact te maken met degenen die je kent en die jou kennen. Via hen kun je een groter netwerk opbouwen met als doel het vinden van een baan, freelance werk, klanten of potentiële partners.

Stel je bent op zoek naar een nieuwe baan, een opdracht of advies over een bepaald onderwerp. Dit kun je al jouw contacten in een keer laten weten. Aangezien LinkedIn een netwerk van professionals is, is er een grote kans dat een van je connecties iets voor je kan betekenen of wellicht iemand kent die jou hierbij kan helpen. Du hoe meer connecties je hebt, hoe meer mensen je bereikt.

Meer dan 650 miljoen professionals gebruiken LinkedIn voor de groei van hun carrière of bedrijf. In tegenstelling tot andere sociale netwerken waar je ‘vrienden’ kunt worden met iedereen, gaat LinkedIn over het opbouwen van strategische relaties. Het aantal connecties is dus minder belangrijk dan de kwaliteit. LinkedIn stopt met het weergeven van je werkelijke aantal connecties boven de 500, omdat het om kwaliteit gaat, niet om kwantiteit.

#4 Laat je expertise zien

Pagina’s op LinkedIn zien er zakelijk en misschien wel een beetje saai uit. Je zult er geen spelletjes of vakantiefoto’s tegenkomen. Het is geen site voor ontspanning en vermaak, maar een verlengstuk van je zakelijke leven. Wel is het een krachtig kanaal om jezelf online zichtbaar te maken door regelmatig iets van je te laten horen. Dit kun je doen door op berichten van anderen te reageren, maar ook door zelf content toe te voegen.

Linkedin wordt steeds meer een content platform!

Je kunt de site gebruiken om jezelf online te profileren en je expert status op te bouwen. Deel artikelen die je interessant vindt en voorzie deze vooral van jouw standpunt of opinie. En het is nog beter om je eigen content te publiceren. Natuurlijk zorg je er wel voor dat je de feiten goed onderzocht hebt en dat het relevant is. Laat reacties op jouw content niet onbeantwoord. Reageer dus ook als anderen hierop reageren.

#5 Word lid van groepen

Word lid van verschillende groepen die aansluiten bij jouw interesses en neem deel aan discussies.

Dit kunnen groepen zijn waar jouw potentiële opdrachtgevers of klanten actief zijn, of waar je kennis uit kunt wisselen met branchegenoten Als je lid bent van dezelfde groep met een andere LinkedIn gebruiker is dat een mooie manier waarop jij anderen kunt uitnodigen voor jouw netwerk.

Elke groepsdiscussie bevat eigen vacatures. Verder is het een plek om jouw expertise te delen en te laten zien welke kennis jij in huis hebt. Maar ook om relaties en vertrouwen op te bouwen wat nodig is om nieuwe klanten of samenwerkingspartners aan te trekken.

#6 Maak als ondernemer een bedrijfspagina aan

Het is sowieso goed om een LinkedIn bedrijfspagina te maken, hoe groot of klein je bedrijf ook is (dus ook als eenpitter). Daarmee is je bedrijf namelijk beter vindbaar op LinkedIn. Anderen kunnen meer informatie vinden over je bedrijf, producten, diensten of vacatures.

Maar als niet van plan bent om updates te plaatsen op je pagina en hier verder niks mee doet? Waarom zou je dan een LinkedIn bedrijfspagina maken?

Ook als je hier verder niks mee doet, is het toch goed om een LinkedIn bedrijfspagina te maken en deze te claimen. Waarom? Je bedrijf is vindbaar dus mensen kunnen je bedrijfsgegevens vinden op LinkedIn. En je kunt deze koppelen aan je persoonlijke profiel waardoor er ook een logo verschijnt bij je bedrijf (als mensen hierop klikken komen ze op je bedrijfspagina).